Младите и нивните социјални права [ВИДЕО]

Младите и нивните социјална права. На оваа тема дебата во Советот на Европа во Стразбур и претставник на Општина Битола заедно со претставници од други локални власти и младински организации. Гордана Цветковска-Бошевска заедно со претсавниците од Велика Британија, Португалија, Финска, Франција, Холандија, Турција, Чеченија, Србија, Грција, Босна и Херцеговина, Белгија, …

Прочитај повеќе

Јавна дискусија за нацрт текстот на Националната стратегија за млади 2016-2025

Локалниот младински совет од Битола, зеде активно учество во јавната дискусија за нацрт текстот на Националната стратегија за млади 2015г., каде што го даде својот придонес кон поуспешно креирање на нова Национална стратегија за млади и подобри услови за младите луѓе во наредните 10 години. ЛМС е директно засегнат од …

Прочитај повеќе

Советот на млади на општина Битола го одбележа Европскиот ден без автомобили

Општина Битола оваа година се вклучи во одбележувањето на „Европската недела на мобилност“ упатувајќи силна порака дека автомобилите треба да се користат одговорно со избирање на „паметен“ начин на транспорт, што би значело да се користат предностите на современиот урбан начин на живеење, но при тоа да се води сметка …

Прочитај повеќе

Обука за зајакнување на капацитетите на Локалните младински совети

Во рамките на оваа обука ЛМС го разгледуваше Деловникот за работа и го кометираше истиот. Потоа конструира органограм, преку кој е претставена структурата на членовите на ЛМС. Исто така, се конструира и предлог верзија на годишна програма, која треба да се доработи и која ги содржи активностите на ЛМС. На …

Прочитај повеќе

Координативен состанок

Членовите ЛМС — Битола, имаа координативен состанок со одговорното лице од Мисијата на ОБСЕ во Скопје на кој се договараа за активностите предвидени во рамките на проектот „Поддршка на институции и структури за младински политики“

Прочитај повеќе

Потпишување Меморандум за соработка помеѓу Мисијата на ОБСЕ во Скопје и Општина Битола

  На 25.08.2015г. во Општина Битола, беше потпишан Меморандум за соработка помеѓу Мисијата на ОБСЕ во Скопје, претставувана од В.Д Шефот на Мисијата, нејзината екселенција, Амбасадорот Мариане Берец и Општина Битола, претставувана од градоначалникот д-р Владимир Талески. Меморандумот за соработка е со цел спроведување на заедничките активности кои се составен …

Прочитај повеќе

Powered by themekiller.com